Négy magyar Grand Slam-érem Bakuból!

Négy magyar Grand Slam-érem Bakuból!

Remek eredményeket, négy magyar érmet – Tóth Krisztián révén egy ezüstöt, illetve Gyertyás Róza, Özbas Szofi és Gercsák Szabina jóvoltából három bronzot – hozott az olimpiai kvalifikációs sorozat újabb állomása, az azeri Grand Slam.
Tóth Krisztián (balról) a tizenhatodik Grand Slam-érmét szerezte meg


Ragyogóan kezdődött számunkra a bakui Grand Slam-torna, az olimpiai kvalifikációs esemény első versenynapján egyetlen magyar induló volt, aki el is jutott a dobogóig! Gyertyás Róza pályafutásának első Grand Slam-érmét szerezte meg az azeri fővárosban, nagy skalpokat begyűjtve.

A Koroncói Tutti JK versenyzője az 52 kilogrammos küzdelmek első körében a törökök Európa-kupa ezüstérmese, Zeliha Cinci ellen aranyponttal, intéssel nyert, majd a brazilok kontinensbajnoki bronzérmesét, Larissa Pimentát gyűrte le, ugyancsak intésekkel. A negyeddöntőben a párizsi Grand Slam bronzérmesétől, Ariane Toro Solertől vereséget szenvedett, de a vigaszágon sikerült javítani: a ciprusiak junior Európa-bajnoki ezüstérmese, Szofia Aszveszta elen egy vazarigyőzelemmel. A bronzéremért a horvátok Európa-bajnoki bronzérmese, Ana Viktorija Puljiz ellen aranyponttal, intésekkel nyert a kétszeres U23-as Európa-bajnok Gyertyás Róza, aki pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el a felnőttmezőnyben, s a Bakuban begyűjtött ötszáz világranglistaponttal hatalmasat lép előre a rangsorban.
Gyertyás Róza (jobbról) először a Grand Slam-dobogón


A második versenynapon a háromszoros Eb-bronzérmes Ungvári Attila (Budaörsi SC) intésekkel alul maradt a kirgiz Maszabirovval szemben, így a lányokon volt a sor, s a magyar lányok ezen a napon is remekeltek!

A 63 kilogrammban világbajnoki bronzérmesünk, Özbas Szofi erőnyerő volt, aztán sorra gyűjtötte a győzelmeket. A kazah Saripova ellen ipponnal, az orosz Zurajeva és a kubai Del Toro Carvajal ellen intésekkel nyert, de az elődöntőben nem bírt a kanadaiak olimpiai bronzérmes, világbajnoki ezüstérmes judósával, a világranglista első helyén álló Catherine Beauchemin-Pinard-ral. A bronzéremért egy másik olimpiai bronzérmes, az izraeli Gili Sharir állt Szofi elé, a BHSE sportolója pedig parádézott, vazarival vezetést szerzett, majd a harmadik perc végén ipponnal legyőzte riválisát.

Özbas Szofi a Bakuban begyűjtött ötszáz ponttal várhatóan a nyolcadik helyre lép előre az olimpiai kvalifikációs rangsorban!
Özbas Szofi (jobbról) hatodik Grand Slam-érmét szerezte


A 70 kilogrammban Eb-bronzérmesünk, Gercsák Szabina erőnyerőként kezdhetett, majd az orosz Gizatyulina ellen aranyponttal, intésekkel csikarta ki a győzelmet. A negyeddöntőben a tokiói olimpia hetedik helyezettje, a görög Elizavet Telcidu nyert intésekkel, de a vigaszágon sikerült javítani, az izraeliek kétszeres Grand Slam-bronzérmese, Maya Goshen ellen, egy vazarival.

Az Atomerőmű SE judósa a bronzéremért az osztrákok nagyágyúja, az olimpiai ezüstérmes, kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője, Michaela Polleres ellen, ugyancsak egy vazarival. A huszonhét esztendős Gercsák Szabina pályafutása során először állhatott fel a Grand Slam-dobogóra, az ötszáz kvalifikációs pont pedig nagyon sokat jelenthet a párizsi indulás szempontjából, számításaink szerint a bakui sikerrel előrelépett a direkt kvalifikációs helyekre!
Gercsák Szabina (balról a harmadik) értékes bronzérmet nyert Bakuban


A záró versenynapon Sipőcz Richárd (+100 kg, Széchenyi Egyetem SE) kikapott az üzbég Turobojevtől, Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest) pedig egy győzelem után a hollandok világbajnoka, Noel van’t End ellen búcsúzott, de még nem volt vége a magyar parádénak Bakuban!

A 90 kilogrammosok között olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián erőnyerőként kezdett, majd a saját judójával győzte le sorra kihívóit, a tadzsik Radzsabovot, a brazil Gomest és az orosz Huszen Halmurzajevet, mindhárom párharc hosszabbításba torkollott, amelynek végén az ellenfelek gyűjtötték be a harmadik intésüket.

Az MTK Budapest judósa aztán az elődöntőben meglepte riválisát, a franciák World Masters-bronzérmesét Alexis Mathieu-t, aki ellen volt törleszteni valója, a legutóbbi három párharcot ugyanis elveszítette Mathieu ellen. Bakuban gyors ippongyőzelmet hozott az elődöntő.

A fináléban a hazaiak harcosa, Murad Fatiyev várt Tóth Krisztiánra, akit tavaly éppen ugyanitt, Bakuban sikerült legyőznie. A második perc végén az első intést Krisztián kapta, majd másfél perccel a vége előtt ismét a magyar judóst büntették a bírók. Nem sokkal később végre Fatiyev is megkapta az első intését, de félő volt, hogy a hazai pálya nem nekünk lejt majd a hajrában. Fél perccel a vége előtt egyenlő lett az intések aránya, az azeri pedig egyre többször rogyott a földre tehetetlenül. Hosszabbítás következett. Egy-egy indítás itt, egy-egy ott, talán nem csak az elfogultság mondatja, hogy a magyar judós került fölénybe.

A harmadik perc után Fatiyev apróbb sérülését kellett ellátni, a kényszerpihenő pedig az azerinek tett jót, aki egy szőnyegszéli helyzetből kontrázva megszerezte a győzelmet. Tóth Krisztián tizenhatodik alkalommal állhatott fel a Grand Slam-dobogóra, az ezüstérem mellé járó hétszáz ponttal pedig feljött az olimpiai kvalifikációs világranglista második helyére!

A sorozat február utolsó hétvégéjén a varsói European Opennel folytatódik, egy héttel később pedig az üzbég Grand Slam-tornán menetelhetnek majd tovább legjobbjaink. Párizs felé...
Tóth Krisztiánnak volt törleszteni valója a francia Mathieu-val szemben

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau, Tamara Kulumbegashvili
Eredmények: KLIKK IDE!


2024. 02. 19.

Kapcsolódó hírek

Kötelező válogatott keretedzések
A magyar judo válogatott keretedzésein kötelező a részvétel a felnőtt és a korosztályos válogatottak számára.
2021. 12. 01.
Mesteredzői és Életmű Díj
A Magyar Edzők Társasága ez évben is meghirdeti a Mesteredzői Díjra és Edzői Életmű Díjra való pályázási és jelölési lehetőséget.
2023. 08. 02.
Országos konferencia a Judo jövőjéért
A Magyar Judo Szövetség országos sportszakmai konferenciát rendez regionális sportágfejlesztési vezetők, megyei és utánpótlás edzők számára 2022. április 9-én szombaton 9 órától a Danubius Hotel Arenában.
2022. 03. 10.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.