European Open, Győr: Keller Rebeka ezüstérmes!

European Open, Győr: Keller Rebeka ezüstérmes!

Szombaton megkezdődött az első győri olimpiai kvalifikációs judotorna: Keller Rebeka ezüstérmet szerzett, Szegedi Dániel és Pongrácz Bence az ötödik, Kőszegi Rebeka pedig a hetedik helyen végzett az European Open-viadal első napján.
Keller Rebeka a felnőttek között eddigi legnagyobb sikerét érte el


Rossz hírrel kezdődött az első győri olimpiai kvalifikációs torna: a sorsolás előtt derült ki, hogy az egyik legnagyobb hazai favorit, az Egyetemi Világjátékokon aranyérmes, U23-as Európa-bajnok Gőz Roland – aki első kiemelt lett volna a 90 kilogrammosok mezőnyében – betegség miatt nem léphet tatamira. Végül harmincöt ország háromszázkilencvenhat judósát – köztük ötven magyart – sorsoltak be.

Szombat reggel kilenc órakor kezdődtek meg a küzdelmek a győri Audi Arénában, s egy darabig nem nagyon örülhettünk, fiataljainkat rendre megoldhatatlan feladat elé állították a külföldi harcosok. A sorozatot Farkas Bence szakította meg, aki intésekkel győzte le kubai riválisát, majd az első ippongyőzelem is megszületett, Pokk Armand gyönyörű dobása után.
Pokk Armandé (fehérben) lett az első magyar ippongyőzelem Győrben


Aztán szerencsére sorban jöttek a hazai győzelmek is!

A 48 kilósoknál a húsz esztendős Kőszegi Rebeka kezdett szép győzelemmel a román Bogdan ellen, a folytatásban azonban a Gilly-testvérek kifogtak U23-as Európa-bajnoki bronzérmesünkön, mindkét francia lány hosszú csatában nyert, így a BHSE versenyzője a hetedik helyen végzett.
Kőszegi Rebeka a hetedik helyen végzett az Audi Arénában


A hölgyeknél Keller Rebeka szerepelt a mieink közül a legjobban: az Ippon Judo Tatabánya junior-világbajnoki ötödik helyezettje a döntőig vezető úton az osztrák Dengg ellen ippongyőzelemmel kezdett, majd az ukrán Borogyinán vazarival lépett tovább, a negyeddöntőben pedig újabb ippon következett, a spanyol Gomez ellen. A fináléban a huszonegy esztendős tatabányai judoka a francia Lea Metrot ellen lépett tatamira.

Csernoviczki Csaba tanítványa két intést kapott rögtön a meccs elején, de bátran ment előre. A msodik perc elején egy földharchelyzetből mindkét fél felállt, Rebeka azzal a lendülettel el is dobta a franciát, aki estében befogta a fojtást. Ippon, de melyik oldalra!? Némi tanakosád után a bírók a franciának ítélték. Keller Rebeka ezüstérmes lett, ez volt a nap legjobb magyar eredménye, s egyben a tatabányai judós pályafutásának első felnőtt nemzetközi érme!


Győr: Európai Judováros

A megnyitó ünnepségen Dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere köszöntötte az esemény résztvevőit, Dr. Tóth László, az Európai Judo Szövetség (EJU) elnöke köszönetet mondott a szervezőknek, a támogatóknak és a magyar kormánynak, hogy létrejöhetett ez a nemzetközi sportesemény, majd ünnepélyes keretek között átadta az EJU különleges díját, az Európai Judováros 2024 elismerést Győr polgármesterének. A díjat minden évben három város kaphatja meg a kontinensen.
Dr. Dézsi Csaba András (balról) és Dr. Tóth László az EJU-oklevelével


A férfiaknál is két versenyzőnk jutott be a legjobb nyolc közé. A 73 kilogrammosoknál Szegedi Dániel menetelt, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola junior Európa-bajnoki bronzérmese a kazah Szagidnyikov ellen a hosszabbításban szerezte meg a győzelmet, a francia Habibót ipponnal verte, majd a negyeddöntőben az ugyancsak francia Gobert ellen nyert aranyponttal. Az elődöntő nem sikerült jól, a remek formában küzdő észak-koreai Kim jutott a döntőbe, Szegedi Dániel pedig ezen a napon megkapta harmadik ellenfelét is: a bronzéremért Orlando Cazorlával csapott össze.

A bronzmeccsen a szolnokiak judósa kétszer is szorult helyzetből szabadult ki a földön, s már-már a győzelmet ünnepeltük, amikor vazarit érően eldobta a franciát, ám a dobásnál a tatamit érte Szegedi Dániel feje, ezért pedig – némi videózás után – önveszélyes technikáért leléptették, így az ötödik helyen fejezte be a versenyt.
Szegedi Dániel nagyot harcolt a 73 kilogrammosok között


A 66 kilogrammban a huszonnégy esztendős Pongrácz Bence vitte a prímet, a VS Dunakeszi judósa – aki tavaly Prágában és Varsóban is European Open-döntős volt – hatalmas dobásokkal hívta fel magára a figyelmet, a lengyel Szymanski és a német Weisser ellen is ipponnal nyert, így jutott el a negyeddöntőig. Ott az olasz Cargnelutti Cargnelutti is megkapta a magáét, így jöhetett az elődöntő, ezúttal a francia Jaffart volt az ellenfél. Ez volt az igen hosszúra nyúlt selejtezők utolsó párharca, ráadásul rosszul kezdődött, Bence hamarosan két intést is begyűjtött. Jafart végül a hosszabbításban dobással zárta le a küzdelmet, Pongrácz Bence a bronzéremért folytathatta. Egy másik francia, Simon Lesauvage ellen, s nem sikerült „visszavágnia” a galloknak, ipponnal nyert a rivális. A dunakesziek judósa az ötödik helyen fejezte be a győri tornát.
Pongrácz Bence ötödik lett Győrben


A győri European Open második versenynapján is bővelkedünk majd izgalmakban, hat súlycsoportban huszonegy magyar judós sikeréért szoríthatunk a győri Audi Arénában. A program tíz órakor rajtol, a belépés vasárnap is díjtalan, szurkoljunk együtt a mieinknek!


A program

2024. február 11., vasárnap
Férfi 81
(Demeter Marcell, MTK Budapest; Tóth Benedek, MTK Budapest; Tóth Botond, MTK Budapest; Demeter Bendegúz, MTK Budapest; Ócsai Sándor, Ceglédi VSE; Sztankó Dániel, UTE; Eichmüller Gergő, Ceglédi VSE; Détári Dániel, Ceglédi VSE), 90 (Nerpel Gergely, TFSE; Kiss Levente, Vasas Judo; Miklósvölgyi Dániel, Ippon Judo Tatabánya), 100 (Havasi Bálint, Samurai JC; Kenderesi Péter, Pécsi VSK; Ohát Zalán, Budaörsi SC; Lakos Máté, Rákosvidéke Hajtós DSE) és +100 kg (Dobos Levente, Ledényi JI; Balogh János, Rákosvidéke Hajtós DSE)
Női 70 (Czerlau Jennifer, Miskolci VSC), 78 (Sági Nikolett, KSI SE; Eichmüller Boglárka, Ceglédi VSE; Farkas Szilvia, Győri AC) és +78 kgFotó: MJSZ, Bor Veronika
Eredmények:
KLIKK IDE!


2024. 02. 10.

Kapcsolódó hírek

Tájékoztató a jelölőbizottság tagjairól
A Magyar Judo Szövetség éves közgyűlésére – amely egyben tisztségviselőket megválasztó közgyűlés is – 2022. május 15-én vasárnap kerül sor.
2022. 03. 14.
Nevezés a szlovéniai felnőtt Európa-kupára
A szlovéniai Podcetrtekben rendezik meg a felnőtt Európa-kupa-sorozat állomását, 2023. június 17-én és 18-án.
2023. 05. 09.
Átadták az új judotermet Nyíregyházán
Szombaton került sor a Nyíregyházi Atlétikai Centrum judotermének ünnepélyes átadására, a helyi és környékbeli judós fiatalok sportolási lehetőségeinek támogatása érdekében az új edzőterembe háromszáz négyzetméternyi tatami felületetet biztosított a...
2022. 03. 05.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.