Pupp Réka ezüst-, Özbas Szofi bronzérmes a portugál GP-n

Pupp Réka ezüst-, Özbas Szofi bronzérmes a portugál GP-n

Pupp Réka ezüst-, Özbas Szofi bronzérmet szerzett, Gyertyás Róza és Tóth Krisztián pedig a hetedik helyen végzett az olimpiai kvalifikációs sorozat idei első erőpróbáján, a portugáliai Odivelasban megrendezett Grand Prix-viadalon.
Pupp Réka (balról) Grand Prix-ezüsttel kezdte az olimpia évét


Ragyogóan kezdődött számunkra a portugál Grand Prix, az 52 kilogrammos nők küzdelmeiben mindkét magyar induló sorra vette az akadályokat. A Koroncói Tutti JK kétszeres U23-as Európa-bajnoknője, Gyertyás Róza előbb mozambiki, majd marokkói skalpot gyűjtött be, utóbbi volt az értékesebb, a háromszoros kontinensbajnok Szumija Iraui a hosszabbításban adta meg magát.

A negyeddöntőben az orosz Boriszova ellen már nem sikerült nyerni, s a vigaszágon a kétszeres Ázsia-bajnoki bronzérmes dél-koreai Dzsung lépett tovább, aki nagyon szoros, hosszabbításos küzdelemben tudott nyerni Gyertyás Róza ellen. A koroncói judós így a hetedik helyet szerezte meg a portugál GP-n.
Gyertyás Róza (fehérben) a hetedik helyig jutott Odivelasban


Ugyanebben a súlycsoportban a második helyen kiemelt Pupp Réka a portugál Siderot ellen nehéz meccsen jutott túl sikerrel, a hazai publikum támogatását élvező riválist a hosszabbításban tudta legyőzni egy vazarival. Jóval simább diadalt hozott a holland van Knevel elleni meccs, de a negyeddöntőben az üzbég Kadambojeva és az elődöntőben a német Mascha Ballhaus ellen is ipponnal nyert Braun Ákos tanítványa.

Az Atomerőmű SE judósa a fináléban az első kiemelttel, az üzbég Keldijorovával meccselt, s ezúttal nem találta az ellenszert a világbajnoki ezüstérmes, háromszoros Ázsia-bajnok ellen. Pupp Réka ragyogóan, Grand Prix-ezüstéremmel kezdte az esztendőt, ezzel megerősítette az ötkarikás sorsolásnál kiemelést érő negyedik helyét az olimpiai kvalifikációs ranglistán.
Pupp Réka (fehérben) nehéz rajt után a döntőig menetelt


Az első versenynapon a férfiaknál is volt két indulónk, a 60 kilósoknál a bajai Andrási Márton nem bírt a holland Jaringgal, a 66 kilogrammban pedig Pongrácz Bence előbb legyőzte az egyenlítő mellett található kis afrikai szigetország, Sao Tome és Principe küldöttét, majd a dunakeszi VSD judósa szoros meccsen, a hosszabbításban kapott harmadik intéssel maradt alul az olimpiai ezüstérmes, világbajnok dél-koreai Annal szemben.
Pongrácz Bence (kékben) a világbajnok ellen is állta a sarat


A portugál GP második napján a férfiaknál jól kezdett a 73 kilogrammos Szegedi Dániel, a szolnokiak judósa a szerb Jovanovics ellen nyert a hosszabbításban, de a második fordulóból már nem tudott továbblépni, ebben a portugál Kvantidze akadályozta meg.
Szegedi Dániel (fehérben) nem bírt portugál ellenfelével


A 81 kilogrammban Ungvári Attila kifejezetten peches volt a sorsolásnál, hiába volt a Budaörsi SC versenyzője kiemelt és erőnyerő az első fordulóban, a második körben a japán Hodzsóval találta szemben magát, aki leszorítással megnyerte a párharcot – s aznap az összes többi meccsét is...
Ungvári Attilának (fehérben) nagyon nem volt szerencséje a sorsolással


A nőknél a 70 kilogrammosok között Gercsák Szabina a dél-koreai Han ellen hosszabbításos meccset nyert az első körben, aztán egy újabb szoros meccsen vazarival kikapott a világranglista tizenhatodik helyén álló izraeli Goshentől, így az Atomerőmű SE judósa nem küzdhetett tovább.
Gercsák Szabina (kékben) szoros meccseket vívott Portugáliában


A 63 kilorammosoknál Özbas Szofi a román Zuaunabar-Torres ellen vazarival, a spanyol Padilla ellen intésekkel nyert, így jutott be a negyeddöntőbe, ahol a grúz Aszkilasvili meglepte a BHSE világbajnoki bronzérmesét.
Özbas Szofi (fehérben) útban a dobogó felé


Szerencsére a váratlan vereség nem szegte Szofi kedvét, a vigaszágon magabiztosan győzött a mongol Bold ellen, majd a harmadik helyért vívott összecsapáson két szép dobással, ipponnal nyert a portugálok világbajnoki ezüstérmese, Barbara Timo ellen, így felállhatott a dobogó harmadik fokára!
Jutalom a nap végén: bronzérem Özbas Szofi (jobbra) nyakában


A záró versenynap már nem sikerült ilyen jól a mieinknek, a 90 kilogrammban Sáfrány Péter, a nehézsúlyban pedig Sipőcz Richárd veszítette el az első párharcát, előbbit a spanyol bajnok Nieto leszorítással, utóbbit az Universiade-ezüstérmes japán Nakano egy jó ütemű dobással győzte le.

A 90 kilogrammban olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián erőnyerő volt, a második fordulóban az U23-as Eb-bronzérmes német Lenz ellen aranyponttal, vazarival nyert. Az ifjúsági vb-ezüstérmes japán Mori elleni párharca is hosszabbítást hozott, ezúttal intésekkel lett meg a győzelem. A negyeddöntőben az észt Kaljulaid – akárcsak tavaly októberben, az Abu-Dzabiban megrendezett Grand Slam-tornán – borsot tört az MTK Budapest judósának orra alá, intésekkel ő jutott az elődöntőbe. A vigaszágon a kétszeres junior-világbajnoki bronzérmes azeri Hajiyev nem hagyott lehetőséget a javításra, vazaris előnyt szerzett, majd leszorítással kicsikarta a győzelmet is, ezzel eldőlt, hogy Tóth Krisztián a hetedik helyen zárta a portugáliai viadalt.

Nincs idő a pihenésre, az olimpiai versenyfutás már a következő hétvégén folytatódik, a legendás párizsi Grand Slam-tornával.

Forrás: Judoinfo.hu
Fotó: IJF, Gabriela Sabau, Taara Kulumbegashvili
Eredmények: KLIKK IDE!


2024. 01. 28.

Kapcsolódó hírek

Ötödik helyezés a linzi Grand Prix-viadalról
Olimpiai bronzérmesünk, Tóth Krisztián ötödik helyezést ért el a linzi olimpiai kvalifikációs Grand Prix-viadalon, a többi indulónk ezúttal nem tudott a legjobb nyolc közé kerülni.
2024. 03. 11.
Fontos MJSZ-szabály a sportorvosi engedélyekről
A Magyar Judo Szövetség belső szabályozása szerint a veszélyhelyzet idején lejáró sportorvosi engedélyek az engedély lejártától számított legfeljebb hatvan napig érvényesek.
2022. 03. 08.
Ifjúsági válogatott kerettagok felmérése
Bíró Norbert, az ifjúsági válogatott szövetségi edzője a kerettagok állapotfelmérését összegezte.
2023. 02. 23.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.