Nerpel Gergely ezüstérmes a győri European Openen

Nerpel Gergely ezüstérmes a győri European Openen

Ezüsttel kezdődött, ezüsttel is ért véget az első győri olimpiai kvalifikációs judoverseny, vasárnap a 90 kilogrammos Nerpel Gergely állhatott fel a mieink közül a dobogó második fokára. Két helyezést is sikerült elérni az European Open második napján: Tóth Benedek és Miklósvölgyi Dániel a hetedik helyen végzett.
Nerpel Gergely (balról) a győri European Open dobogójánKeller Rebeka szombati ezüstérme után volt magyar döntős a győri olimpiai kvalifikációs judotorna második napján is: a 90 kilogrammos Nerpel Gergely vette sorban az akadályokat. A TFSE négyszeres felnőtt magyar bajnok, néhány napja huszonhárom esztendős judósa a bosnyák Vucsurevics ellen intésekkel lépett a második körbe, ezt azonban a döntőig vezető úton három ippongyőzelem követte, előbb a svájci Gautschi, majd a kazah Bajgazi, végül az ukrán Bubir volt az „áldozat". A döntőben az ukránok korábbi szambó-világbajnoki bronzérmese, Jaroszlav Davidcsuk próbálta meg „Nerpi” útját állni, sajnos sikerrel tette. Hiába volt kiegyensúlyozott a döntő első fele, egy kivédekezett dobás után Davidcsuk befogta a karfeszítést, a magyar fiú pedig kénytelen volt „kopogni". Nerpel Gergely ezüstérmes lett, ezzel pályafutásának eddigi legfényesebb sikerét érte el a felnőttek között.
Nerpel Gergely (kékben) második ipponja Győrben


Nerpel Gergely az olimpiai ezüstérmes Hajtós Bertalan tanítványaként ifjúsági Európa-bajnoki bronzéremmel hívta fel magára a figyelmet 2018-ban, akkor esélyes volt arra is, hogy az ifjúsági olimpián képviselje a magyar színeket. Az első felnőtt magyar bajnoki címét is abban az évben szerezte, a nemzetközi porondon 2021-ben egy European Open hetedik helyezés volt az első felnőtt eredménye. Egy évvel később – immár a TFSE színeiben, dr. Németh Endre irányításával – ötödik lett a budapesti Grand Slam-tornán, tavaly pedig bronzérmet szerzett az U23-as Európa-bajnokságon, Potsdamban.
Miklósvölgyi Dániel (fehérben) letette a névjegyét


Két remek győzelmet aratott a 90 kilósoknál az Ippon Judo Tatabánya fiatalja, a még juniorkorú Miklósvölgyi Dániel, aki előbb az ukrán Valjejevet, majd a türkmén Acsildijevet intézte el ipponnal. A folytatásban az ukrán Bubir és a kazah Bajgazi most még erősebbnek bizonyult, de a tatabányai fiatal így is letette a névjegyét a felnőttek között: hetedik lett az European Open-viadalon.

A 81 kilogrammos férfiaknál több szép győzelmet arattak a mieink, ilyen volt Détári Dániel (Ceglédi VSE) sikere az első körben a lengyel Szwarnowiecki vagy éppen Tóth Botond (MTK Budapest) diadala a német Meijer ellen, de a legjobban Tóth Benedeknek ment: az MTK Budapest fiatalja egy műtét miatti hosszabb kihagyás után tért vissza versenyezni. Bár a fején viselt kötést egész nap, valójában a vállával volt komoly gondja, a látottak alapján azonban jó úton jár a teljes felépülésig: szép dobással nyert szerb Koszovics, a brit Moorhead, majd a szlovén Herkovic ellen is, így bejutott a legjobb nyolc közé. A folytatás már nem sikerült ilyen veretesen, bár az osztrák Fasching és a svájci Gerosa ellen is volt esélye a győzelemre, végül be kellett érnie a hetedik helyezéssel.
Tóth Benedek a hetedik helyig jutott vasárnap


Érdemes szólni a 100 kilósok között ragyogó győzelemmel kezdő Ohát Zalánról, a Budaörsi SC korábbi olimpiai aspiránsa hosszabb kihagyás után tért vissza a tatamira, tavaly már magyar bajnok lett csapatával, s ezúttal a nemzetközi porondon is „játékra jelentkezett”. Hajszál hiányzott a második körben a francia Liveze ellen a győzelemhez, s ha most nem is sikerült, talán két hét múlva, Varsóban már ez is menni fog.
Ohát Zalán hosszú szünet után tért vissza a nemzetközi porondraA nehézsúlyúaknál a Ledényi JI zömök fiatalja, Dobos Levente hozta tűzbe a győri publikumot, amikor eldobta, majd le is szorította a nálánál majd két fejjel magasabb szerb óriást, Alekszandar Kalabicsot. A váratlan győzelem után még nagyobb bravúrra lett volna szükség a következő körben, de a németek olimpiai bronzérmes, Európa-bajnoki ezüstérmes judósa, Johannes Frey ellen ez már nem sikerült.
Dobos Levente (fehérben) legyőzte a szerb óriást


A hölgyeknél ezen a napon nem sok babér termett számunkra, a 70 kilogrammban Czerlau Jennifer tudott venni egy akadályt, a Miskolci VSC versenyzője szép győzelmet aratott az egy fejjel magasabb ukrán Olijnyik Kornyiko ellen, s a második körben sem állt távol a bravúrtól, ám végül a hosszabbításban a francia Jarrot nyerni tudott egy vazarival.
Czerlau Jennifer (kékben) szép győzelemmel kezdett


Hollandia lett az első az éremtáblázaton

A győri European Open-viadal legeredményesebb nemzete Hollandia lett, a tulipánosok tizennégy versenyzővel érkeztek Győrbe, s nyolc érmet is hazavisznek, két aranyat, négy ezüstöt és két bronzot. Az éremtáblázat második helyén Franciaország (2, 3, 6), a harmadikon Ausztria (2, 2, 2), a negyediken Németország (2, 0, 6), az ötödiken pedig Észak-Korea (2, 0, 0) zárt, Magyarország két ezüstéremmel tizedik lett a harmincöt ország között. Az European Open-sorozat két hét múlva Varsóban folytatódik, azon a tornán is sok magyar judós sikeréért szurkolhatunk majd.


Fotó: MJSZ, Bor Veronika
Eredmények: 
KLIKK IDE!


2024. 02. 11.

Kapcsolódó hírek

A judo nem egy emberből áll
A párizsi olimpia végéig Murakami Kijosi japán judomester látja el a Magyar Judo Szövetség szakmai igazgatói posztját, ő felügyeli a két szövetségi kapitány, Ungvári Miklós (férfiak) és Braun Ákos (nők) munkáját, és irányítja a magyar válogatott felk...
2022. 01. 23.
Nage-no Kid kata és Katame-no Kid kata verseny (Frissítve)
Nage-no Kid kata és Katame-no Kid kata, mint a judo alapjainak elsajátítása és versenyzési lehetőség hat-kilenc éves korú judokák részére.
2022. 04. 21.
IJF ACADEMY : Call for registration for 1st Semester
Please remember that the closing date for registration to our upcoming courses at the IJF Academy is Friday 12th February. Please avoid leaving your applications for the last moment. We ask you to go to our Facebook page where you can find all detai...
2021. 02. 03.

Naptár


Események


    A kiválasztott napra nincs esemény.